background

Jaka Strajnar

Cajon

Vadi z mano.

O individualnem cajon tečaju

Tečaj obsega osnovno in nadaljevalno tehniko igranja, bobnarske, hand to hand in ostinatne ritme ter številne prehode (fills) in uporabo različnih efektov in dodatkov za cajon.

- tečaj vsebuje štiri osnovne lekcije in štiri nadaljevalne lekcije

- naloge v lekcijah bodo prilagojene vašemu predznanju

- večina nalog vsebuje tudi domačo nalogo, za katero imate do 30 dni časa, da jo tekoče zvadite, se nato preko vgrajenega snemalnika posnamete in mi domačo nalogo posredujete. Seveda pa priporočam, da domačo nalogo naredite čim prej.

- naloge bom v roku nekaj dni pregledal, pokomentiral in vam posredoval nadaljevalno lekcijo

- po opravljeni nadaljevalni lekciji pa vam bom aktiviral naslednjo osnovno lekcijo

- po opravljenem tečaju bo organiziran jam session oz. skupinsko srečanje, na katerem bomo zaigrali nekaj skladb s tečaja ter delili različne "cajonske" izkušnje

- če boste s celotnim tečajem zadovoljni, vas bom po srečanju povabil k novemu sklopu lekcij oz. novemu "naprednemu" tečaju.Pri vadenju in učenju vam bo v veliko pomoč tudi moja knjiga Cajon, slovenska šola cajona, saj temelji obravnavana snov na omenjenem priročniku.
Vsi ritmi in tehnike igranja so v knjigi še dodatno opisane in bo lahko vaš napredek še hitrejši in bolj učinkovit. Poleg tega knjiga vsebuje še dodatne ritme in glasbene predloge, ob katerih lahko vadite in utrjujete obravnavane ritme.
Vsem, ki se bodo udeležili tečaja, pripada pri nakupu knjige 50% POPUST in tako znaša cena knjige le 10,00 €.

Vsem udeležencem tečaja pa pripada tudi 15% POPUST na nakup cajona in dodatkov v trgovinah Melodija Mengeš, Glasbeni atelje in Hartman. Popust se obračuna pri plačilu z gotovino in dokazilu o udeležbi PracticeTape tečaja (prodajalcu samo pokažite svoj PracticeTape profil).


Želim vam veliko užitkov ob igranju na cajon in upam, da se kmalu vidimo.

Preberite si še mnenja nekaterih udeležencev tečaja:

»Spletni tečaj cajona je bila odlična izkušnja, saj so bile lekcije prilagojene mojemu predznanju in postopno načrtovane. Skozi izmenjavo videoposnetkov mentor ves čas pozorno spremlja in opozarja tudi na najmanjše napake, ter predlaga načine, kako jih odpraviti. Zelo dobra in pomembna izkušnja v procesu učenja je tudi uporaba ritmov v praksi. Mentor po vsakem osvojenem ritmu ali prehodu predlaga glasbo, s katero osvojeni ritem/prehod preizkusiš. Tečaj toplo priporočam vsem, ki bi si želeli naučiti igranja cajona«.

Lucija
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
»Ideja o tečaju v svojem lastnem stanovanju, v udobnih oblačilih in ob uri, ki si jo sama določim, je vsekakor sodobna in praktična. Posnetek lekcije lahko poslušam večkrat, kjerkoli in kadarkoli. Hkratno gledanje in poslušanje igranja mentorja ter opazovanje notnega zapisa pa omogoča hitrejše napredovanje. Odštevalnik časa je sicer na trenutke stresen, vendar hkrati spodbuja in krepi željo po boljšem igranju. Nekaj več težav mi je povzročalo le snemanje, vendar sem se tudi tega navadila. Pohvalila bi hiter mentorjev odziv na morebitne težave pri snemanju ali igranju, prijetne spodbude ter dodatne vaje, ko se mi je porodila kakšna nadgradnja ali sem se želela posvetiti še kakšnemu ritmu.
Čestitke vsem za čudovit tečaj. mentorju želim veliko uspehov pri nadaljnjem delu ter veliko pridnih učencev. Vsem nam pa čim več užitkov ob tem preprostem in uporabnem cajonu«.

Mojca
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
»Zdi se mi, da je platforma dobro narejena, saj omogoča učencu veliko prilagodljivosti pri tem, kdaj bo določeno vajo opravil. Naloge učitelja so bile zanimive, poleg tega je upošteval dodatne želje in pripravil vaje za igranje s cabaso. Tekom tečaja sem se veliko naučil in dobil dodatno motivacijo za igranje«.

Andrej
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
»Pri Jaki sem pred leti opravil krajši tečaj, vendar sem sčasoma vse manj igral - predvsem zaradi vseh stvari, ki so imele prednost pred "kahonanjem". Rabil sem "puš" nekoga, ki me bo usmerjal in nadziral pri igranju. Jaka mi je predstavil svojo idejo šole aktivnega učenja preko aplikacije. Točno to je tisto, kar sem potreboval.
Jaka me aktivno usmerja, korigira in vzpodbuja. Glede na predznanje določi program in ga sproti prilagaja. S takšnim načinom učenja igranja sem zelo zadovoljen, saj lahko urnik prilagajam po svoje«.

Martin

Cena

76,00 €

  • Individualno prilagojene lekcije
  • Jam session vseh udeležencev
  • 15 % popust na nakup cajona in dodatkov
  • 4x PracticeTape lekcija
  • Zasebna video izmenjava z mentorjem

O meni

Sem akademski glasbenik tolkalec in profesor tolkal. Leta 2005 sem diplomiral na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Jazz tolkala pa sem študiral na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu.
Izpopolnjeval sem se pri različnih evropsko in svetovno priznanih tolkalcih in bobnarjih (Matthias Phillipzen, Michel Widmer, Martin Drew, Clemens Marktl, Boško Petrović …).
Tolkala poučujem na Glasbeni šoli Škofja Loka, kjer vodim tudi tolkalno skupino Otroci ritmov in jazz zasedbo Jazz je kul bend. S skupino Jazz station sem leta 2009 na Melodijah morja in sonca osvojil prvo nagrado. Delujem v različnih glasbenih zasedbah.

Sem avtor številnih strokovnih knjig in priročnikov: učbenika za učenje cajona Cajon – slovenska šola cajona (prevedena tudi v angl. In nem.), priročnika za splošna tolkala Svet ritmov ter priročnika za glasbene cevi Boomwhackers – zabavne glasbene cevi (prevedena tudi v nem.). Napisal sem tudi dve zbirki skladb: za bobne Svet bobnov in za cajon The Cajon World (v angl.).

Kot predavatelj po Sloveniji in tujini izvajam številne tolkalne delavnice, seminarje ter team buildinge.

Nivo pouka

Začetnik Srednji nivo Višji nivo

Jezik

Slovenščina

Demo lekcija

Zasebna video izmenjava z mentorjem.

Modeli cajonov


Cajon je zgrajen iz sprednje (udarne) plošče, lesenega ogrodja (resonančno telo) in mehanizma, ki proizvaja značilen oster kovinski zvok.

Glede na mehanizem žic ločimo dve vrsti cajonov: string in snare cajon.

String cajon ima mehanizem v obliki žice oz. strune. Že v 18. stoletju so tolkalci na področju Peruja eksperimentirali s kitarskimi strunami, ki so jih pritrdili na zadnjo stran udarne plošče in tako dobili jasen in oster zven ter veliko razliko v barvi zvoka med basi in toni na zgornjem robu cajona. Pri modernih cajonih so strune večinoma pritrjene v obliki črke V. Tak sistem omogoča izredno odziven in bogat zven. Z napenjanjem in spuščanjem strun namreč dosežemo različne deleže kovinskega zvoka in samega lesenega zvoka.

Snare cajon pa vsebuje mehanizem, podoben žicam, ki so pritrjene na spodnjo stran malega bobna oz. snare druma. Večinoma so v dveh delih pritrjene na zadnjo stran udarne plošče. Razlika med snare in string cajonom je, da sistem pri snare cajonu brez težav odstranimo in tako dobimo povsem drugo barvo zvoka, ki je suh in topel, brez kovinskega zvena. Pri cenejših modelih je sistem fiksno pritrjen in ga ne moremo odstarniti..

Novost v razvoju cajona pa predstavlja Agile String koncept, kjer se prepletajo značilnosti obeh, zgoraj omenjenih vrst cajonov. V osnovi gre za string cajon, pri katerem so strune navite okrog prečnega nosilca. Mehanizem se nahaja v spodnjem delu udarne plošče in ga brez težav tudi odstranimo. Z napenjanjem strun pa lahko vplivamo na zvok cajona. Novejši modeli pa poleg strun vsebujejo tudi žice (snares), ki pa so pritrjene na zgornji strani udarne plošče.

Soca


Najprej izvajajte le prvo polovico ritma (Bum-ba-ra-sa).

Nato dodajte še drugo polovico (Pa-pri-ka, man-go).

D = desna roka
L = leva roka

DOMAČA NALOGA
(domačo nalogo naredite tako, da spodnje ritme najprej tekoče zvadite in mi nato preko vgrajenega snemalnika pošljete ritme v željeni dolžini)

- Povežite 3-krat (Bum-ba-ra-sa) in 1-krat (Pa-pri-ka, man-go).
Ponavljajte 1 minuto.
image
Soca (Bobnarski ritmi).png

Predstavitev knjige Cajon, slovenska šola cajona


Jaka Strajnar: Cajon, slovenska šola cajona

– šola je namenjena vsem, ki bi želeli spoznati osnove igranja na cajon in vsem, ki bi želeli nadgraditi svojo tehniko igranja
– osnove so predstavljene z opisi, slikami in videoposnetki
– videoposnetki vseh ritmov in vaj iz zbirke so dostopni na spletu
– vsem ritmom so dodani tudi glasbeni predlogi, ob katerih lahko vadite in tako pravilno izvajate vse obravnavane ritme
– nadaljevalna tehnika vsebuje uporabo plastičnih in lesenih metlic ter uporabo shakerja v kombinaciji s cajonom
– predstavljeni in pojasnjeni so tudi številni prehodi (fills) in krajši prehodi, ki jih lahko vadite ob posnetih play-alongih
– pedagoško oblikovana šola ponuja celosten vpogled v igranje cajona in omogoča hitro ter učinkovito učenje
– zaradi široke uporabe različnih didaktičnih oblik je primerna tudi za samoučenje
– knjiga obsega 40 strani

Snov PracticeTape cajon tečaja temelji na omenjeni knjigi in vam bo lahko v veliko pomoč pri boljšem razumevanju snovi in hitrejšem napredovanju.

Cena knjige je 20 € + poštnina.
Vsi udeleženci PracticeTape cajon tečaja imajo ob nakupu knjige 50 % popust.

Naročite jo lahko po e-mailu: jaka@cajon.si ali telefonu 031 511 339.
image
Kazalo1.jpg
image
Sample 11.jpg
image
Sample 21.jpg
image
Cajon_naslovnica.png

Partido Alto (Samba)


Partido Alto - je podzvrst sambe, ki se ga tradicionalno igra na pandeiro (tamburin) in cavaquinho (štiristrunska kitara).

Pri spodaj opisani varianti ritma Partido Alto igra vsaka roka svoj vzorec, in sicer:

- desna roka izvaja z bas udarci značilen samba vzorec, ki ga sicer igra bas kitara, bas boben, surdo …

- leva roka pa s slap udarci izvaja prepoznaven Partido Alto vzorec.

Najprej igrajte ritem z vsako roko posebej. Nato roki združite in bodite pozorni na skupne udarce.

Igrajte najprej počasi, nato hitrost stopnjujte.

DOMAČA NALOGA:
(domačo nalogo naredite tako, da ritem najprej tekoče zvadite in mi nato preko vgrajenega snemalnika pošljete ritme v željeni dolžini)

- 8-krat ponovite ritem Partido Alto

DODATNA DOMAČA NALOGA:
- ritem izvajajte ob skladbi Tom Misch: It Runs Through Me
image
Partido Alto Note.png

Začniva z lekcijami zdaj

Izkoristi zasebno video izmenjavo z mentorjem.

Priporoči me prijateljem

Ne zamudi novosti.

Pošiljamo samo občasne e-novice o pomembnih novostih in ugodnostih na platformi PracticeTape.